Parašė: GiN 2022 m. sausio 9 d., sekmadienis

Jeigu fotografijos istoriją skaičiuosime nuo tokios fotografijos, kaip mes ją daugmaž suprantame dabar, tai fotografijos pradininku laikomas prancūzų dailininkas ir fizikas Luji Dageras (Louis Jacques Mande Daguerre), kurio išradimas - dagerotipija - pirmą kartą viešai buvo pademonstruotas 1839 m. sausio 7 d.

Kaip ir daugelis išradimų, fotografija nuėjo ilgą kelią nuo Senovės Graikijos, viduramžių iki mūsų dienų. Vaizdo projektavimo būdas naudojant camera obcura (dar vadinama pinhole) - kambarį, kurio sienoje pragręžta maža skylutė, buvo žinomas Antikos laikais, jį naudojo viduramžių dailininkai (taip pat ir garsusis Leonardas Davinčis) eskizams piešti. Bet fotografijos atsiradimui reikėjo išrasti būdą vaizdui užfiksuoti, ką ir padarė L. Dageras išrasdamas dagerotipiją - būdą ant šviesai jautriais sidabro junginiais padengtos plokštelės gauti fotografinį vaizdą. 

L. Dagero kolega prancūzas Džozefas Niepsas (Joseph Nicephore Niepce) fotografinį vaizdą užfiksavo dar anksčiau - 1826 m., tad fotografijos sukaktis gali būti ir dar solidesnė – 195 metai. Tačiau jo išrastas būdas buvo gana griozdiškas, ekspozicijos trukdavo apie 8 valandas (kai dagerotipijoms užtekdavo "tik" 30 minučių).

Straipsnis apie fotografijos istoriją, priminęs man apie sukaktį, portale lrytas.lt >>> 

Lietuva ir Vilnius užima svarbią vietą fotografijos istorijoje. Vilniaus universitete – antrajame pasaulyje – buvo pradėta dėstyti fotografija (pirmiausia buvo pradėta dėstyti Paryžiuje), Vilniaus astronomijos observatorijoje buvo įrengtas antrasis pasaulyje (po Londono) fotografavimo įrenginys, praėjus vos 20 metų nuo fotografijos išradimo Vilniuje jau veikė fotografų studijos, kuriose įamžinti garsių ir paprastų žmonių portretai, buvo fotografuojami Vilniaus ir kitų Lietuvos vietų vaizdai.

Vienas iš pirmųjų Vilniuje veikusių fotografų – Abdonas Korzonas ne tik fiksavo Vilniaus vaizdus ir miestiečių portretus, bet ir priklausė 1863 m. sukilimo Vilniaus miesto organizacijai, fotografavo 1863 m. sukilimo dalyvius (Jokūbas Geištoras, Zigmantas Sierakauskas), platino jų fotografijas. 1863 m. balandžio mėn. suimtas ir ištremtas į Sibirą. Jo fotoateljė uždaryta, įranga ir fotografijos konfiskuotos.

Juozapas Čekavičius – vienas pirmųjų ne tik Vilniaus, bet ir pirmasis Kijevo vaizdų fotografas. Dirbo Ukrainoje, Baltarusijoje ir Lietuvoje. Pirmasis iš Lietuvos fotografų pradėjo fotografuoti interjerus.

Janas Brunonas Bulhakas (lenk. Jan Brunon Bułhak) – lenkų fotografas, ilgą laiką gyvenęs Vilniuje (1912–1939 metais), knygų apie fotografiją, Vilniaus nuotraukų albumų autorius, Vilniaus Stepono Batoro universiteto dėstytojas. Parašė keturias knygas apie fotografiją. Įkūrė pirmąją profesionalią Vilniaus fotografijos studiją ir jai vadovavo. Paskelbė daugiau kaip 100 straipsnių fotografijos estetikos klausimais, paliko šimtus vertingų fotografinių vaizdų. 1927 m. Vilniuje įkūrė Fotografijos mėgėjų draugiją ir Vilniaus fotoklubą. Skaitė fotomeno paskaitas Vilniaus Universitete įsteigtai meninės fotografijos katedroje, kuri ir tapo pirmąja profesionalaus fotografijos meno mokykla. Vadino save fotografiku, kitaip tariant, fotomenininku, siekė, kad fotografija taptų pripažinta ir įvertinta profesionalaus meno sritimi.

Fotografija mane žavi (ir) tuo, kad ji per paskutinius kokius 100 metų nuo atsiradimo, techniškai nedaug pasikeitė. Pasiėmęs savo amžiaus ar vyresnį fotoaparatą, įsidedi juostelę, kuri nedaug pakitusi nuo tų laikų, kai ją 1888 m. išrado Džordžas Eastmanas ("Kodak" įkūrėjas), išsiryškini tamsiame kambaryje naudodamas panašius procesus, kokius naudojo žmonės prieš šimtmetį. Šiais laikais, kai viskas labai greitai keičiasi ir mūsų gyvenime vis mažiau pastovumo, šis procesas mane ramina. 

{ 3 komentarai (-ų)... read them below or Comment }

  1. Įdomu ką laikytumėte šių dienų iškiliausiu Lietuvos fotografu? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sunkus klausimas. Visų pirma, nebe tie laikai, kai iškilius fotografus (o ir kitų sričių iškilius žmones) galima būtų suskaičiuoti ant rankų pirštų. Antra, šiais laikais visi specializuojasi savo siauresnėje srityje, tad tektų vardinti atskirai mados fotografus, atskirai dronais fotografuojančius ir pan. Pats kadangi labiau praeitim domiuosi, tai apie šiuos laikus sunku pasakyti. Iš jaunų fotografų pirmas ateina į galvą Adas Vasiliauskas, man įdomūs jo paskutiniai karantino balkonų, Vilniaus kamščių, "Šalutinio poveikio" projektai.

    AtsakytiPanaikinti

Populiarūs įrašai

Archyvas

Teikia „Blogger“.

Sekėjai

- Copyright © Fotografuoju.lt -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -