Parašė: GiN 2009 m. rugpjūčio 18 d., antradienis

Viskas prasidėjo nuo to, kad grįžęs iš atostogų radau gražiai papuvusį obuolį, kurį nusprendžiau nufotografuoti :) Kadangi jau buvo tamsu, prisiminiau, kad jau seniai knietėjo išbandyti piešimą šviesa, o jei tiksliau - šviesos teptuko naudojimą. Metodo esmė: visiškoje tamsoje objektas eksponuojamas su ilgu išlaikymu ir apšviečiamas („tapomas“) šviesos teptuku - siaurą šviesos pluoštą skleidžiančiu šviesos šaltiniu (dažniausiai specialiai paruoštu žibintuvėliu).

Kadangi visišką tamsą lengviausia suorganizuoti vonioje, tai ten ir įkūriau savo improvizuotą šviesos tapytojo studiją:
Tai buvo pirmas pabandymas, trukęs apie 15 min., kad būčiau pačiupinėjęs šią techniką ir galėčiau planuoti kitus pafotografavimus šiuo būdu.

Naudojau mažą žibintuvėlį, kurio šviesos šaltinis - mėlynas šviesos diodas. Šviesos srautą reguliavau primityviai, tiesiog uždengdamas ranka, todėl dirbti buvo sunkoka, bet pirmąsias išvadas padaryti užteko ir to. Išlaikymas buvo 30 s, diafragma f16, ISO 100.

Pirmieji pastebėjimai:
1. Tapant reikia stengtis neuždengti objektyvo savo nugara :) Kai pagauna tapymo įkvėpimas, tai užmiršti, kad kažkur patalpoje dar yra ir fotoaparatas su atidaryta užuolaida.
2. Reikia „tapyti“, t.y. braukti šviesos spinduliu per objektą, negalima sustoti vienoje vietoje, nes dažniausia ta vieta išdega, o nejudant kadre gali būti užfiksuotas žibintuvėlis, ranka ar per daug aiškus šviesos srautas, nukreiptas į objektą.
3. Žibintuvėlis, kurį naudojate kaip šviesos teptuką, turi nepraleisti net menkiausio spindulėlio į šonus, nes tada kadre gaunasi šviesos piešinys, kuris šiuo atveju nepageidautinas.
4. Norint patogiai tapyti, reikia rimtesnio teptuko. Einu ieškoti seno rusiško žurnalo FOTO numerio, kuriame buvo aprašyta, kaip tai padaryti.

Išbandžiau vieną iš piešimo šviesa būdą - tapymą šviesa, taip pat labai populiarus piešimo šviesa būdas yra, kai šviesos šaltiniu kadre yra piešiamos įvairios figūros, bet jis man mažiau įdomus.

Na ir pabaigai - gautas rezultatas:



{ 2 komentarai (-ų)... read them below or Comment }

Populiarūs įrašai

Archyvas

Teikia „Blogger“.

Sekėjai

- Copyright © Fotografuoju.lt -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -