Parašė: GiN 2010 m. spalio 21 d., ketvirtadienis

Lubitel-2 nuotrauka iš Wikipedia
Papuolė man į rankas puikiai išlaikytas fotoaparatas Lubitel2. Jis skirtas plačiai (kitaip dar 120 formato, vidutinio formato) juostai, o be to yra TLR tipo. Iki šiol buvau bandęs fotografuoti tik su SLR fotoaparatu, skirtu plačiai juostai. TLR fotoaparatas įdomus tuo, kad turi du objektyvus, per vieną žiūri fotografas komponuodamas kadrą ir suvesdamas ryškumą, o per kitą vyksta fotografavimas. Abu objektyvai yra sinchronizuoti, pvz.: sukant vieną objektyvą, sukasi ir kitas, bet pasireiškia paralaksas ir tai, ką matai ieškiklyje yra ne visai tai, ką gausi kadre. Šią situaciją šiek tiek gelbsti savybė, kad į kadrą telpa daugiau vaizdo, nei matoma ieškiklyje. Žodžiu malonumas, o ne fotografavimas :)

Na, bet grįžkime prie plačios juostos ryškinimo namie. Iki šiol ryškindavau tik siauras juostas ir vargo nematydavau, bet plačios juostos ryškinimas šiek tiek skiriasi. Visų pirma, juosta yra uždengta popieriumi, tad prieš ryškinant tamsoje ją reikia nuo to popieriaus atskirti. Antra, plačiai juostai turiu kitokį - pusiau automatinį - bakelį, kuris irgi duoda savo specifikos. Siaurai juostai naudoju paprasčiausią bakelį su į dvi dalis išsiardančia rite, kur juostos įsukimas labai paprastas ir reikalauja tik įgudimo, o su pusiau automatiniu... reikia kitokio įgudimo :)

Juosta: Kodak 400TX, ryškalas: x-tol
Pastebėjimai/patarimai:
1. Juostos gale kampus reiktų apkirpti apvaliai, tada juosta lengviau vyniosis ir nebus užstrigimo pavojaus.
2. Stipriai nesuveržkite ritės, nes tai irgi gali turėti įtakos suvyniojimo sklandumui.
3. Ryškindamas 35 mm juostą po fiksavimo prieš plaudamas vis pasižiūriu kas gavosi , t.y. išsivynioju juostą, o paskui vėl suvynioju, bet tai daryti su plačia juosta ir pusiau automatiniu bakeliu buvo klaida! Labai sunkiai sekėsi suvynioti atgal šlapią juostą...
4. Elgtis su vidutinio formato juosta mokiausi iš šių filmukų:
Pirmai pažinčiai su plačia juosta: kaip atskirti nuo popieriaus,
Kaip užtaisyti Liubitel'į (atkreipkite dėmesį į tai, kaip negalima palikti praplėštos ritės),
Kaip ryškinti vidutinio formato juostą (nuobodokas tėvukas, bet verta pažiūrėti),

Netyčia tą patį kadrą eksponavau du kartus,
bet visai nieko gavosi :)
Ko verta nepamiršti fotografuojant su Lubitel'iu:
1. Nufotografavę kadrą, iš karto persukite juostą, taip išvengsite netyčinės dvigubos ekspozicijos.
2. Užrakto svirtelę geriau užvesti, kai objektyvas uždengtas dangteliu, nes ji labai maža ir kartais "nedaspaudus" iki galo išsprūsta iš rankos ir atsitiktinai eksponuoja kadrą.
3. Paleisti užraktą patogiausia naudojant troselį.
4. Bendras dalykas vidutiniam formatui: norint turėti platesnę ryškumo zoną, reikia mažesnės diafragmos (didesnės vertės) nei 35 mm atveju, pvz. 4.5 diafragma duoda labai siaurą ryškumo zoną, dažniausiai fotografuoju 5.6-8. Turint omenyje, kad norint gauti platesnę ryškumo zoną, reikia labiau priverti diafragmą, rudeniui patarčiau rinktis jautresnes juostas (200-400 ISO).

Komentuoti

RSS: Prenumeruoti straipsnius | Prenumeruoti komentarus

Populiarūs įrašai

Archyvas

Teikia „Blogger“.

Sekėjai

- Copyright © Fotografuoju.lt -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -