Parašė: GiN 2014 m. balandžio 3 d., ketvirtadienis

Laikas nuo laiko vis išgirsdavau apie cianotipiją - vieną iš senųjų fotoatspaudų darymo technikų. Angliškai ji vadinama (tiems, kas norės daugiau pasigūglinti): cyanotype, blueprint arba sunprint. Kažkodėl vis pagalvodavau, kad būtų įdomu pabandyti, bet juk taip nuodinga! Ta žodžio pradžia "ciano-" turbūt suteikė tokį įspūdį.

Praeitą savaitę sužinojau, kad Beepart galerijoje Pilaitėje atidaroma cianotipijų paroda, o paskui dar paaiškėjo, kad organizuojamos ir cianotipijų spausdinimo dirbtuvės. Nusprendžiau vienu šūviu nušauti du zuikius: pažiūrėti parodą ir pats pabandyti pasidaryti mėlynųjų atspaudų. Viską organizavo Atvirųjų fotografijos dirbtuvių (http://afd.lt/cianotipija/) entuziastai. Šį pavadinimą reiktų įsiminti visiems, kas domisi alternatyviaisiais fotografijos procesais arba nori ką nors egzotiškesnio išsiryškinti ar atsispausdinti.

Kai išėjau iš dirbtuvių, jau temo
Sugriuvo visi mano paties susigalvoti mitai apie cianotipiją: tai yra visai nesudėtingas, (beveik) nenuodingas, greitas ir labai įtraukiantis procesas.  Labai imponuoja tai, kad fotojautrųjį sluoksnį galima užsitepti ant kokio nori popieriaus: įvairaus dydžio, su skirtingomis faktūromis. Galima ir ant medžiagos ar kitų paviršių. Taip pat labai patiko, kad matosi potėpiai (galima tepti taip, kad nesimatytų), kurie irgi tampa meninės raiškos priemone. Žinoma, praėjus pirmam susižavėjimui, norisi gauti kuo geresnį rezultatą, tada paaiškėja, kad visgi reikia įgudimo užtepant chemikalus (reikia tepti kuo tolygiau, ne per sausai ir ne per šlapiai), taip pat šešto pojūčio parenkant ekspozicijos laiką.
Trumpas proceso aprašymas:
1. Daromas skaitmeninis negatyvas. Vaizdas kompiuteryje paverčiamas nespalvotu, negatyviniu, o tada atspausdinamas ant skaidrės (plėvelės). Jei turite tikrą „sidabrinį“ negatyvą, tada skaitmeninio nė nereikia.
2. Pasiruošiamas dviejų geležies druskų mišinys.
3. Paruoštu mišiniu įjautrinamas koks nors paviršius.
4. Prispaudžiamas negatyvas.
5. Kontaktiniu būdu eksponuojama saulės šviesoje (iš čia pavadinimas sunprint) arba UV lempos šviesoje.
6. Atspaudas plaunamas vandenyje ir džiovinamas.

Labai smagu, kad nereikia jokios ypatingos technikos ar prietaisų: truputis chemijos, teptukas, vanduo ir saulė.

Įdedu keletą atspaudų pavyzdžių, atkreipkite dėmesį, kaip skirtingi užtepimai ir skirtingos ekspozicijos įtakoją galutinį vaizdą.



Plačiau apie cianotipiją:
Cianotipija Lietuvoje (dirbtuvės, FaceBook grupė, renginiai ir kt)

Angliškai:
Bendras aprašymas
Chemikalų pasiruošimas

Komentuoti

RSS: Prenumeruoti straipsnius | Prenumeruoti komentarus

Populiarūs įrašai

Archyvas

Teikia „Blogger“.

Sekėjai

- Copyright © Fotografuoju.lt -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -