Parašė: GiN 2011 m. kovo 22 d., antradienis

Kovo 20 d. ankstyvapavasariškai vėsų, bet saulėtą sekmadienį Fluxus Ministerijoje pačioje Vilniaus širdyje vyko soliaografijos seminaras ir kūrybinės dirbtuvės („workshopas“). Renginio metu dalyviai sužinojo apie pinhole fotoaparatų gamybos principus, o taip pat apie jų panaudojimą soliaografijai. Kiekvienas pasigamino bent po vieną aparatą iš fotojuostos konteineriuko ir paliko juos vykdyti ekspoziciją ant Fluxus Ministerijos stogo.

Pagaminti pinhole fotoaparačiukai soliaografijai, fone - laiptai, vedantys ant stogo :)

Kas yra soliaografija, trumpai ir aiškiai  aprašyta seminaro lektoriaus Ado Vasiliausko (pbg) soliaografijos puslapyje http://www.area.lt/solia/:
Soliaografija - fotografijos šaka, kurios pagrindinis tikslas yra fiksuoti saulės judėjimą. Fotografavimo procesas labai nesudėtingas, bet trunkantis pakankamai ilgai. Viskas, ko reikia, yra sandari dėžutė su negatyviniu fotopopieriumi, pradurta labai maža (0.2mm) skylutė ir šio pinhole fotoaparato įtaisymas saulėtoje vietoje 5-6 mėnesiams. Po šio laiko tarpo ištraukus fotopopierių iškart matomas negatyvinis vaizdelis, kuris be jokio papildomo apdorojimo (ryškinimo/fiksavimo) skanuojamas ir paverčiamas pozityvu.

Fotoentuziastams atsiveria Vilniaus vaizdai

Tvirtai pritvirtintas fotoaparačiukas
Soliaografijos nuotraukose matosi kiekvienos dienos saulės kelias per dangų. Tarpai tarp linijų reiškia, jog saulės tą dieną nebuvo, o tarpeliai ant pačios linijos - jog buvo debesuota.
Svarbiausia nenusipjauti pirštų, - perspėjo lektorius
Kūrybinės dirbtuvės buvo labai įdomios ir smagios - svarbiausia buvo nenusipjauti pirštų, o visa kita - gana lengvai ėjosi, užsiėmimas kaip tik sekmadieniui. Kabindami savo sukurtus fotoaparačiukus ant stogo, gal per daug įsijautėm su bėgiojimu po stogą ir šūkavimu, tad nusileidus teko pabendrauti su policijos pareigūnais, kurie labai gerai atliko savo darbą: pamatę, kad supratingi žmonės susirinko, mus įspėjo ir gražiai išsiskyrėm.
Mano pinholas ir mano kojos, už tvorelės - Gedimino prospektas
Pasigaminau tris fotografavimo prietaisus, du palikau ant Fluxus Ministerijos stogo, o vieną pritaisiau prie savo lango, kad galėčiau laikas nuo laiko pasigėrėti eksponavimo procesu.

Pasibaigus pusmetį trunkančiai ekspozicijai, yra minčių surengti seminaro dalyvių darbų parodą, o kol kas Fluxus Ministerijoje (Gedimino pr. 27, Vilnius), 3 aukšte iki kovo 24 d. dar galite suspėti pamatyti Ado soliaografijų parodą „Saulės kelias“.

Reportažas apie seminarą Ado (pbg) tinklaraštyje:
http://pbg.livejournal.com/479809.html

Daugiau žinių apie soliaografiją bus po pusmečio, kai ateis laikas uždaryti „objektyvo užuolaidą“ :)

Komentuoti

RSS: Prenumeruoti straipsnius | Prenumeruoti komentarus

Populiarūs įrašai

Archyvas

Teikia „Blogger“.

Sekėjai

- Copyright © Fotografuoju.lt -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -